Blottar fallgroparna vid begagnatköp och erbjuder fakta om begbilar.

Husbil - fakta och tips

Att resa med husbil är en livsstil, en egen kultur. Men långt ifrån alla har råd att köpa en fabriksny husbil. Vi berättar om husbilar och listar alternativ till nyinköp.

Husbilar är en typ av bilda som kan bebos under en längre tid, t.ex. under en semesterresa. En husbil är vanligtvis inredd med sängplatser, dusch, toalett, kök och kylskåp. Följande husbilar – huvudsakligen från Tyskland - kan särskilt nämnas:

  • Knaus husbilar – populär tysk husbilstillverkare.
  • Hymer husbilar – ytterligare en tysk kvalitetstillverkare av husbilar.
  • Adria husbilar – kvalitetstillverkare med säte i det expansiva Slovenien.
  • Hobby husbilar – nordtysk tillverkare av högkvalitativa husbilar och husvagnar.

Husbil – lastbil eller personbil beroende på vikt

De flesta husbilar är registrerade som personbilar. De husbilar som har en totalvikt under 3.5 ton får framföras med B-körkort (förutsatt att körkortet är utfärdat innan 1/7 1996). Många husbilar vars totalvikt överskrider 7.5 ton är registrerade som lastbilar; i så fall måste de ha färdskrivare samt följa de regler om vilotid som gäller för övriga lastbilar.

Husbilar pris

En ny husbil i grundutförande kostar sällan mindre än 500 000 kr. Det kan därför vara klokt att satsa på begagnade husbilar istället för att köpa husbil direkt från fabrik. Husbilen du tittar på ska inte ha rullat lika mycket som vanliga personbilar eftersom husbilarna enbart används under vissa utvalda perioder. En husbil ska vanligtvis inte ha rullat mer än 2000 mil i genomsnitt per år. På blocket finns många bra, begagnade husbilar till salu för dig som är spekulant på en begagnad husbil. Marknaden för beg husbilar är ännu större i Tyskland, varför det kan vara klokt att importera därifrån; trots att priserna i princip är desamma är utbudet betydligt större. Du har således större möjlighet att hitta en husbil som passar just dina behov. Kolla in följande:

  • Mobile de
  • Autoscout 24 de

Hyra husbil inför semestern

Du som inte är husbilsfantast, men väl kan tänka dig en husbilssemester – t.ex. till åka husbil till Tyskland - någon gång per år, tjänar stort på att hyra husbil. Hyr husbil hos:

  • Hyrhusbil se
  • Hyrhusbil net

Ovanstående företag har inte husbilar för uthyrning i hela landet; därför bör du kolla i telefonkatalogernas lokaldel vad som gäller i just ditt område. Att hyra husbilar kostar vanligtvis mellan 6000 och 1000 kr per vecka, beroende på säsong. Begagnade husbilar uthyres naturligtvis ännu billigare för dig som kan tänka dig en fräsch husbil med några år på nacken.

Se även