Blottar fallgroparna vid begagnatköp och erbjuder fakta om begbilar.

Begagnade husbilar - fakta och tips

Att köpa begagnade husbilar är säkert – husbilar tillhör nämligen de mest välhållna fordonstyperna som säljs i andra hand. Inte konstigt – en ny husbil kostar lika mycket som en splitterny Porsche.

Marknaden för begagnade husbilar har visat sig vara stabil och okänslig för lågkonjunkturer. Att många väljer att köpa sin husbil på andrahandsmarknaden är egentligen inte särskilt konstigt. Husbilar har minst samma värdeminskning som övriga bilar, men de är betydligt mer välhållna än personbilar, detta av följande skäl:

  • Husbilar förvaras oftast i garage.
  • Eftersom husbilar i regel körs i semestertider är miltalet jämförelsevis lågt.
  • Husbilar körs oftast under sommarhalvåret – rost som orsakats av vägsalt är i princip obefintligt.

Begagnade husbilar i nyskick

Att köpa en ny husbil kostar ca en halv miljon kronor. En begagnad husbil av samma modell – med några år på nacken – kan köpas för halva priset. Miltalet är i regel mycket lågt på begagnade husbilar och bilarna är vanligtvis välhållna. Begagnade husbilar finns till salu såväl bland privatpersoner och bilhandlare – att köpa husbil av privatperson är knappast säkert, men ändå betydligt säkrare än att köpa personbil. Husbilarna har nämligen inte använts lika mycket som personbilar, förutom i undantagsfall.

Begagnad husbil från Tyskland

Nackdelen med begagnade husbilar är naturligtvis att de är svåra att få tag på – just med anledning av att de är så populära. Som köpare kan man inte heller skräddarsy bilen enligt egna behov vad gäller originalutrustning mm. Att köpa begagnade husbilar i Tyskland har därför blivit populärt – utbudet är betydligt större än här hemma och priserna lägre tack vare en större marknad och lägre nybilspriser. Tänk dock på att registreringsbesiktningen vid import av husbilar är betydligt dyrare än för vanliga personbilar.

Se även