Blottar fallgroparna vid begagnatköp och erbjuder fakta om begbilar.

Byt bil - fakta och tips

Du behöver inte byta bilar genom att ge din gamla bil som dellikvid vid nybilsköp. Det lönar sig i regel att sälja bilen själv – om du har tid och ork.

Det finns ett fåtal tips för dig som står i begrepp att byta in din bil. Det första tipset är att inte byta in den över huvud taget. Det lönar sig alltid att sälja bilen själv på t.ex. Blocket. Då kan du spara många tusenlappar jämfört med att byta in bilen i samband med nybilsköp. I det senare fallet fungerar din gamla bil som dellikvid vid köpet av ny bil. Enkelt och smidigt, men det är du som förlorar det som försäljaren ska tjäna.

Byt bil med omsorg – råd och tips

Tänk på följande när du ska sälja din gamla bil till förmån för köp av nyare bilmodell:

  • Ta in bud från fler återförsäljare. Även försäljare på mera avlägsna orter.
  • Om du säljer till handlare – vilket pris får du om bilen byts in och du samtidigt köper ny bil av samma handlare? Vilket pris får du om handlaren köper bilen utan att du samtidigt köper ny bil?
  • Du som inte vill sälja privat – åberopa ändå priserna på privatmarknaden (Blocket, byt bil se) när du byter in bilen. Då kan du få ut några tusenlappar mer av bilhandlaren.

Pruta på priset när du köper ny bil

När du har förhandlat färdig angående inbytet är det dags att diskutera priset på den nya bilen du ska köpa. Förhandlingsläget är i så fall inte perfekt eftersom det är uppenbart för försäljaren att du måste köpa ny bil - för att få byta in den gamla. Tänk dock på att:

  • Pruta på priset innan du börjar diskutera extrautrustning.
  • Kom ihåg att du kan ångra dig när som helst under köpet. Ett muntligt avtal är inte bindande.