Blottar fallgroparna vid begagnatköp och erbjuder fakta om begbilar.

Köpa husbil - fakta och tips

Steget till en ny husbil är stort; priserna på nya husbilar är desamma som på sommarstugor i attraktiva områden. Och bilköp är – till skillnad från husköp – ingen långsiktig investering.

Att köpa husbil är en dyr affär, särskilt för den som väljer att köpa en ny husbil. De flesta som köper husbilar är par i medelåldern med utflugna barn, husbilsentusiaster och inbitna campare. Barnfamiljer föredrar i regel husvagn – det blir billigare.

Begagnade husbilar från Tyskland

Att köpa en begagnad husbil i Sverige är inte alltid helt lätt; det är sällan man lyckas hitta en bil med exakt den utrusning och den motor man är ute efter. Den tomma begagnatmarknaden beror främst på att ytterst få svenskar köper ny husbil, vilket gör att tillförseln till begagnatmarknaden blir liten. I Tyskland är utbudet större – där finns en stor grupp människor som köper ny husbil regelbundet. Tillgången på begagnatmarknaden är stor, vilket trissar ner priserna och ökar prutmöjligheterna.

Hyr först, köp sen

Oavsett om du köper en ny eller begagnad husbil rör det sig om mycket pengar. Därför rekommenderar vi att först prova på att hyra husbil en eller två veckor – att hyra husbil kostar ca 10 000 till 15 000 kr under högsäsong; då ingår vanligtvis 200 fria mil. Om du sedan gillar husbilsemestern mer än allt annat – köp en begagnad husbil i 200 000 tusen kronors klass.

Se även