Blottar fallgroparna vid begagnatköp och erbjuder fakta om begbilar.

Hyra husbil - fakta och tips

Du som inte är van campare eller husbilsentusiast bör företrädelsevis hyra husbil inför semestern – särskilt om ditt intresse för husbilar är fräscht.

En husbilssemester kostar mycket pengar – oavsett om du väljer att köpa eller hyra husbil. Men för att det verkligen ska löna sig att köpa husbil ska den användas regelbundet – minst en månad om året i 14 år. Du som bara vill ”prova på” att semestra med husbil gör klokt i att hyra husbil. Hyr husbil om du är ny i branschen och vill prova på. För att ta steget fullt ut till husbilsköp bör du vara en inbiten entusiast – gärna van campare som bor i bilen halva året.

Hyra husbil i utlandet

Trots att du äger en husbil kan det ändå löna sig att hyra bil – det gäller särskilt om du befinner dig i utlandet. Att hyra husbil i USA eller på Nya Zeeland i en månad är billigare än att transportera den egna husbilen till dessa länder. Ifall du väljer att hyra husbil i Sverige måste du räkna med en veckohyra på upp till 15 000 per månad – plus kostnader för drivmedel och campingplats. Att hyra husbilar är således ett dyrt sätt att semestra på – betydligt dyrare än lyxresor av chartertyp.

Hyr en husbil med några år på nacken

För att reducera veckohyran rekommenderar vi att du hyr en husbil med några år på nacken av en uthyrningsfirma med äldre bilpark. Fråga även en bekant eller vän – kanske kan du hyra av honom/henne mera förmånligt än av ett uthyrningsbolag. I så fall bör ni på förhand diskutera vad som gäller vid en eventuell olycka. Vem står t.ex. för självrisken?

Att hyra husbil under lågsäsong är betydligt billigare än under sommaren – du som vill spara pengar på kostnaden kan förslagsvis prova att hyra under höst/vinter. Det brukar gå bra ifall södra Europa är målet för husbilssemestern.

Se även