Blottar fallgroparna vid begagnatköp och erbjuder fakta om begbilar.

Transportfordon - fakta och tips

Med transportfordon avser vi vanligen s.k. ”lätta transportbilar” med en totalvikt på under 3.5 ton. Sådana transportbilar får framföras med B-körkort.

Trots att transportbil egentligen är en beteckning för alla bilar som används för någon form av transport – t.ex. lastbilar, paketbilar, skåpbilar, tankbilar – menar de flesta s.k. ”lätta transportbilar” när de använder begreppet. Ett lätt transportfordon har en totalvikt på max 3,5 ton och får därmed framföras med B-körkort. Lätta transportbilar kan vidare delas in i skåpbilar och paketbilar (de senare med något mindre lastutrymme). Ford Transit och Mercedes Sprinter är populära skåpbilar, medan VW Caddy utgör ett exempel på en mindre typ av transportbil; i stort sett en vanlig personbil med lastutrymme istället för baksäte.

Hur välja transportbilar?

Som egen företagare kan du naturligtvis dra av momsen vid köp av ny transportbil. På så sätt kan du t.ex. köpa en lätt transportbil – typ Caddy - för under 100.000 kr. Ifall du behöver en större bil kan det vara värt att köpa begagnade transportbilar. Nackdelarna med beg transportbilar är att de oftast har många mil på nacken, då de använts dagligen i tjänsten. Du som inte är överdrivet duktig på bilar bör kanske leasa bilen istället? Då får du en ny transportbil med serviceavtal för en fast månadsavgift.

Tänk alltid på att lätta transportbilar inte får framföras med B-körkort om de lastas såtillvida att totalvikten överskrider 3.5 ton. Detsamma gäller om transportbilen är registrerad som lastbil. Du som köper begagnat – ta en extra titt i registreringshandlingarna.

Transportbilar till salu

De flesta märkesförsäljare av nya transportbilar har ofta ett bra begagnatutbud. Populära märken är:

  • Renault transportbilar
  • VW transportbilar
  • Ford transportbilar
  • Skoda transportbilar

Leif Eriksson Transportbilar är en av många återförsäljare som bl.a. specialiserat sig på enbart denna fordonskategori. I övrigt är Blocket.se den största marknaden för transportbilar i Sverige.