Blottar fallgroparna vid begagnatköp och erbjuder fakta om begbilar.

Köpa begagnad bil - fakta och tips

Här kan du läsa om att köpa begagnad bil på en oberoende informationssida. Vi erbjuder bl.a. tips om ägarbyte och importråd i samband med köp utomlands.

Ta del av de allmänna tips om begbilar på vår förstasida. I övrigt beror situationen mycket på hur ny bilen är. På en ett år gammal bil behöver du knappast kolla rost och oljetryck i motorn. I allmänhet gäller dock att du ska välja ett bra märke. Ju äldre bilen är, desto viktigare är skicket på det enskilda exemplaret.

Att köpa begagnad bil är en konst

Att köpa begagnad bil kräver kunskap – du som inte är hobbymekaniker bör således M-testa bilen om du köper av privatperson. Om det rör sig om en mycket billig bil kan du naturligtvis chansa, men det är du som köpare som är ansvarig för eventuella brister. Det blir nämligen svårt att bevisa att säljaren ”visste om” bristerna.

Köpa begagnad bil – tips

Du som köper en lite dyrare bil ska (förutom tipsen på vår förstasida) tänka på följande:

  • Tänk på andrahandsvärdet – köp inte en bil som är känd för att ha dåligt andrahandsvärde.
  • Värdeminskningen för en ny bil är ca 30 procent under år ett, 15 procent det andra året och 10 procent det tredje. En tre år gammal bil kan således köpas till halva nypriset. Att köpa en tre år gammal bil begagnad är sällan riskabelt. Om bilen körts ca 2000 mil om året är den fortfarande problemfri i många år till.