Blottar fallgroparna vid begagnatköp och erbjuder fakta om begbilar.

Husbilar Tyskland - fakta och tips

Den tyska husbilsmarknaden erbjuder mängder av husbilar till salu. Att köpa husbil i Tyskland bör vara aningen billigare än i Sverige – det stora utbudet trissar nämligen ner priserna.

Att köpa husbil i Tyskland är att rekommendera för dig som är ute efter begagnade husbilar. Nya husbilar är inte särskilt mycket billigare i Tyskland – modellutbudet är förvisso större även bland fabriksnya husbilar, men de flesta modeller kan faktiskt specialbeställas till Sverige via en svensk återförsäljare.

Importera husbil från Tyskland

Du som väljer att importera beg. husbilar från Tyskland måste i första hand tänka på att bilen måste klara en svensk registreringsbesiktning. En registreringsbesiktning för husbil är mer omfattande än motsvarande besiktning för personbilar – bl.a. ingår specifika krav på ventilationsanläggningen. I övrigt gäller samma regler som vid privatimport av personbilar:

  • Efter att du betalat bilen – skaffa omedelbart tillfälliga registreringsskyltar och tillfällig försäkring. Om du köper via bilhandlare hjälper de dig i regel med detta.
  • När du kört in i Sverige – boka omedelbart tid för registreringsbesiktning. Köerna kan vara långa. Vi rekommenderar att inte boka registreringsbesiktning för husbil via Bilprovningens särskilda telefonnummer. Köerna kan vara flera månader långa om du bokar via telefon. Ta istället kontakt med din lokala bilprovningsstation och avtala tid – då får du en tid inom några dagar.
  • Se till att du har en tillfällig försäkring när du kör bilen i Sverige – även till och från Bilprovningen.

Husbilar i Tyskland välskötta

Husbilar som köps i Tyskland är i regel lika välskötta som i Sverige – de flesta tyskar använder husbilen under sommaren och låter den stå i garage resten av året. Fusk med mätaren förekommer ytterst sällan – men se alltid till att kolla bilens miltal på gamla servicepapper. Tyska Bilprovningen registrerar tyvärr inte miltalet i samband med kontrollbesiktningen. Därför är servicehäftet den enda dokumentationen över miltalet. Prioritera främst tyska märken – de har garanterat servats på märkesverkstad.

Se även