Blottar fallgroparna vid begagnatköp och erbjuder fakta om begbilar.

Registreringsnummer - fakta och tips

Kolla alltid vem som är bilägare i samband med begköp. Detta gör du enklast genom att kolla registreringsnummer på den bil du ska köpa med uppgifterna i Transportstyrelsens bilregister.

Du som köper begagnad bil bör dubbelkolla registreringsnumret innan köp. Detta för att se om säljare och ägare är samma person. Tjänsten Vägverket registreringsnummer – ”Vem äger fordonet?” - är tyvärr nedlagd – numera går det inte att kolla registreringsnummer via sms. Bästa sättet att kolla ägaruppgifter via registreringsnummer på Transportstyrelsens hemsida.

Bilregistret registreringsnummer

Bilregistret ger ut information grundad på registreringsnummer på bilar. Genom att söka på bilens registreringsnummer får du reda på vem som äger fordonet och antal tidigare ägare, besiktningsresultat (godkänd eller underkänd) samt uppgifter om fordonet är belagt med körförbud.

Hitta registreringsnummer på bil

Andra sätt att kolla registreringsnummer och ägaruppgifter på bilar är:

  • Transportstyrelsen, telefon 0771-252525 (uppgifterna faxas till dig).
  • Transportstyrelsens kundtjänst som läser upp informationen. Telefon: 0771 14 15 16.

Tänk på att telefonen är röststyrd. Av denna anledning måste du tala tydligt när du ringer ditt samtal.

Sök alltid på registreringsnummer vid bilköp

Vid begagnatköp är det viktigt att kontrollera registreringsnummer av följande anledningar:

  • Om bilen visar sig vara stulen får du returnera den till dess rätta ägare. Det fungerar sällan att åberopa ”god tro”.
  • Genom att kolla upp registreringsnummer får du reda på om bilen är importerad, datum för första ibruktagande och vanligtvis namnen på de tre senaste ägarna.
  • Det är särskilt viktigt att hitta registreringsnummer på bilen om du planerar att åka långväga för att verkställa ditt köp. Vägrar ägaren ge ut nummer? Välj en annan bil!

Tänk särskilt på att VV (Vägverket) inte längre ger ut ägaruppgifter baserade på registreringsnummer. Denna uppgift har sedan ett par år tillfallit Transportstyrelsen.