Blottar fallgroparna vid begagnatköp och erbjuder fakta om begbilar.

Veteranbilar - fakta och tips

Många väljer att hyra veteranbil till studenten och bröllopet. Det är också lätt att hitta veteranbil till salu för den som vill äga en kultprodukt. En veteranbil slipper dessutom skatt.

Motorfordon av äldre årsmodell än 1950 brukar av Vägverket och Transportstyrelsen kallas veteranbilar. Du som äger en veteranbil har vissa skattelättnader och undantag från den årliga kontrollbesiktningen.

Billigare försäkring med veteranbil

Hos de flesta försäkringsbolag går det att teckna särskilda försäkringar för veteranbil – regler för dessa försäkringar kan i detalj utforskas på de stora försäkringsbolagens hemsidor. Olika försäkringsbolag har skilda klassifikationer av veteranfordon, men det gemensamma för en s.k. entusiastförsäkring är att den årliga körsträckan är begränsad. Ett fåtal försäkringsbolag förutsätter att veteranfordonet förvaras i garage.

Veteranbilar till salu

Veteranbilar säljes på specifik veteranmarknad, liksom via privatannonser. Priset avgörs av bilens skick. En veteranbil köpes för ett högt pris om:

  • Den har många originaldelar.
  • Den har ett dokumenterat lågt miltal.
  • Den har ägts av en entusiast, gärna medlem i en veteranbil klubb.

Veteranfordon från andra länder

En del veteranfordon från andra länder har fått kultstatus i Sverige. En östtysk Trabant med nationalitetsmärke (DDR) i original slår högt, liksom amerikanska veteranbilar från 1960-talet. Du som åker utomlands för att köpa en amerikansk eller tysk veteranbil kan dock få problem i samband med införseln.

Veteranbilar som köpts i EU-länder brukar visserligen gillas av bilprovningen, men vid införsel från tredje land kan det bli tvärstopp. Oftast ställs orimliga krav på avgasrening och montering av sidoblinkers, vilket leder till merkostnader och ibland till och med krav på montering av katalysator. Sådana ”ingrepp” på en veteranbil i originalskick sänker f.ö. värdet på fordonet.