Blottar fallgroparna vid begagnatköp och erbjuder fakta om begbilar.

Sportbilar - fakta och tips

Drömmer du om en sportbil och konstaterar att marknaden i Sverige är begränsad. I USA finns fantastiska möjligheter att köpa en billig sportbil. Men beakta fallgroparna vid import.

Det är svårt att hitta bra begagnade sportbilar i Sverige. Sportbilen är inte var mans egendom – dels med hänvisning till plånboken, dels på grund av klimatet. Att köra cabriolet är en dyr hobby eftersom bilens värdeminskning – uträknad på de dagar som bilen faktiskt kan användas – är omåttlig.

Sportbil från USA

Annat är det däremot i det gudsförgätna USA, där sportbilen ägs av vem som helst. Särskilt i delstater med tropiskt klimat. Och trots att sportbilarna kan användas i princip dagligen, fungerar de ofta som andrabilar, vilket gör att de inte rullat särskilt långt. Med en gynnsam dollarkurs kan du göra rena klippet på sportbilar i USA. Corvette, Viper eller varför inte en klassisk Mustang?

Gott om billiga sportbilar

Marknad och utbud är fantastiskt i USA – det finns mängder av sportbilar till salu. Den praktiska verkligheten med import, försäkring och registreringsbesiktning är desto mer vedervärdig. Avstånd, fraktkostnader och försäkring sätter käppar i hjulen hos många spekulanter. De få som vågar köpa en amerikansk sportbil på andra sidan Atlanten vittnar om problem när bilen väl är i Sverige. Du som köper sportbil i USA bör således tänka på följande:

  • Amerikanska återförsäljare erbjuder ingen fabriksgaranti.
  • Försäkringsbolagen i Sverige vägrar ofta teckna maskinförsäkring som gäller USA-importerade bilar.
  • I samband med import går man ibland miste om vagnskadegarantin.
  • Vissa försäkringsbolag kräver att man monterar startspärr, katalysator och ristar in registreringsnumret i glasrutorna.

Du som däremot behöver sportbil för en kortare tid kan istället satsa på att hyra sportbil. Hyr sportbil hos något av de kända biluthyrningsföretagen för ca 1000 kr/dygn. Och slutligen – det är mycket enklare att importera en tysk eller brittisk sportbil. Ute i Europa är utbudet också ansenligt.

Se även