Blottar fallgroparna vid begagnatköp och erbjuder fakta om begbilar.

Miljöbil - fakta och tips

Det finns olika typer av miljöbilar. Gemensamt för dem är att de har vissa skattelättnader och gratis parkering i en del kommuner.

På jakt efter miljöbil? Då kan det vara värt att känna till att miljöbilar finns i olika varianter. Vi kan inte erbjuda någon lista med miljöbilar – inte heller kan vi utse bästa miljöbil eftersom ditt behov avgör vad som är bäst för just dig.

Olika miljöbilar

Miljöbilar finns i olika utföranden. Följande miljöbilstyper är vanligast:

  • Elbilar. Nackdelen med elbilar är att de enbart drivs av en elmotor som kräver lång uppladdningstid. Räckvidden för en ”full tank” är knappa 10 mil hos de flesta modeller.
  • Elhybridbil. En hybridbil kombinerar vanlig förbränningsmotor med elmotor. Den vanligaste elhybriden är Toyota Prius. Det går att hitta stora miljöbilar – t.ex. en Volvo miljöbil eller BMW miljöbil.
  • Etanolbil. Etanol – eller E85 – används som bränsle i etanolbilar. Etanol består dock till 15 procent av bensin. Nackdelen med etanol är att den smörjer sämre än bensin, vilket leder till större serviceintervall. 1000 mils intervall rekommenderas.
  • Gasbilar. Lika smidigt att tanka gas som bensin. Man kan kombinera gas och bensin. I Sverige finns särskilda tankstationer för fordonsgas, medan LPG (eller gasol) är vanligast ute i Europa. Svenska gasföreningen listar alla befintliga tankställen i Sverige för fordonsgas och LPG.

Det finns även miljöbilar med vanlig förbränningsmotor, miljöbilar med diesel är t.ex. vanliga. För att klassas som miljöbilar får utsläppen inte överskrida bestämda nivåer. Miljöbilar sålda under 2009 tilldelades ett särskilt statsbidrag om 10.000 kr, vilket gjorde att miljöbilen snabbt blev populär. Det finns därför gott om begagnade miljöbilar ute på marknaden.

Miljöbil parkering

De flesta större städer erbjuder fri parkering för miljöbilar. Läs mer om lokala miljöbilsförmåner på din kommuns webbplats.