Blottar fallgroparna vid begagnatköp och erbjuder fakta om begbilar.

Bildelar - fakta och tips

Bildelar kan med fördel köpas online. De flesta bildelssidor är utvecklade i samarbete mellan olika reservdelsdatabaser för att utbudet ska bli omfattande. Uppmärksamma riskerna med att köpa beg bildelar online.

Det är smidigt och lätt att köpa reservdelar idag. Förutsatt att du vet vilken reservdel du behöver är det sällan lönt att besöka bilskroten. Inte heller behöver du åka till varuhuset – det är betydligt lättare att köpa bildelar på nätet.

Begagnade bildelar

Det finns många bildelsdatabaser som säljer begagnade bildelar. Bildelsbasen.se är ett exempel; genom att söka på bilmodell och reservdel kan du beställa hem reservdelen med post. Nackdelen med att köpa bildelar som är begagnade är naturligtvis att du inte – på förhand – kan inspektera den bildel du köper.

Nya bildelar på nätet

Ett tips till dig som föredrar nya reservdelar framför beg bildelar är att söka efter vald bildel på bildelar.net. Fördelen med bildelar som är nya är att köpet blir säkrare – du behöver helt enkelt inte inspektera bildelen för att se om den håller måttet. Nämnda hemsida erbjuder såväl originaldelar som bildelar som inte är märkestillverkarnas egna.

Billiga bildelar – övriga butiker

Det finns numera många sajter där man, genom att ange bilmodell och tillverkningsår, kan välja reservdelar samt få dem levererade till dörren. Utbudet är i regel oändligt; man kan lätt hitta en bromskloss till en Skoda Fabia 2008 eller sidoblinkers till en Astra från 1999.

Bildelar till märken som Volvo och Volkswagen är särskilt lätta att hitta, men du som har en ovanligare bil kan få problem. Det är först om du behöver USA bildelar, eller rent av EU bildelar till en veteranbil, som du kan få problem. För info om amerikanska bildelar bör du vända dig till en amerikansk bildelssida. Det finns många sådana.

Svenska bildelsbutiker

Följande fysiska butiker erbjuder bra och prisvärda bildelar i Sverige:

  • Micro bildelar
  • AD bildelar (AD Center, bildelar)
  • Meca bildelar
  • Widik bildelar

Butikskedjor som säljer billiga bildelar

Följande butikskedjor säljer billiga bildelar (oftast inte märkesdelar):

  • Mekonomen
  • Biltema