Blottar fallgroparna vid begagnatköp och erbjuder fakta om begbilar.

Begagnade bilar Tyskland - fakta och tips

Priserna på begagnat har jämnat ut sig under de senaste åren – det är inte längre billigare i Tyskland. Men utbudet är betydligt större än hemmavid.

För några år sedan var köerna till registreringsbesiktning långa hos Svensk bilprovning. Anledningen var införseln av billiga importbilar från Tyskland. Idag är priserna inte lika låga i Tyskland, men många väljer ändå att importera.

Fördelar med att köpa begagnade bilar i Tyskland

Priserna på begagnade bilar är ungefär desamma i Tyskland som i Sverige. Om man räknar in transportkostnader, kostnader för registreringsbesiktning, ursprungskontroll, tillfällig försäkring och ”exportskyltar” blir totalpriset ofta högre för en importbil. Varför ska man då köpa begbil i Tyskland? Följande fördelar brukar nämnas:

  • Utbudet i Tyskland är gigantiskt. Den som är ute efter en udda bilmodell i en viss färg eller med ett ovanligt motoralternativ kan få svårigheter att hitta ”rätt” bil i Sverige. I Tyskland finns bilen garanterat. I samband med generösa skrotningspremier under 2009 valde många att göra sig av med sin begagnade bil till förmån för en ny, vilket ledde till att många bra begbilar kom ut på marknaden.
  • Tyska bilar är välvårdade, trots alla fördomar. Det ingår i den tyska bilkulturen att serva på märkesverkstad och tvätta bilen för hand. Den typiske Herr Müller handtvättar bilen varje lördag: ”Jeden Samstag das Auto waschen”, som det brukar heta.
  • Tyska bilar har körts på betydligt bättre vägar än våra svenska begbilar. Råd och tips om bilimport i Tyskland

De två största begagnatsajterna i Tyskland är:

  • Mobile.de
  • Autoscout24.de

Priserna som anges i Euro följs ofta av förkortningen VB (Verhandlungsbasis), vilket innebär att försäljaren är beredd att gå ner i pris. Var noga med att bilen är besiktigad och skattad; det anger försäljaren genom att skriva TÜV/AU samt ett slutdatum för giltigheten. Beakta följande vid import:

  • Bilen kan vara krockskadad. Fråga därför noga om bilen är ”Unfallfrei” (krockfri).
  • Vissa bilhandlare anger ett särskilt ”Exportpreis” som i vissa fall kan vara flera hundra Euro lägre än standardpriset. Anledningen är helt enkelt att bilhandlaren räknar med att kunden inte kommer tillbaka med klagomål på bilen om den byter land.
  • Det manipuleras med milantalet i alla länder; skillnaden mellan Tyskland och Sverige är dock att den tyska bilprovningen inte registrerar miltalet i samband med kontrollbesiktningen. Med andra ord är det enklare att okontrollerat manipulera mätare i Tyskland.
  • Åk inte ner bara för att köpa en speciell bil som du hittat på nätet. Om bilen visar sig ha brister finns det många andra som inte har det! Det största utbudet av begbilar finns i Bayern (München) och i Ruhrområdet. I östra Tyskland är utbudet sämre.