Blottar fallgroparna vid begagnatköp och erbjuder fakta om begbilar.

Bilskrot - fakta och tips

En bilskrot tar emot bilar för demontering och säljer begagnade bildelar, ibland via centrala databaser på nätet. Men ett onlineköp lönar sig inte alltid – priset kan ofta förhandlas på plats.

Det finns inga regler för när en bil ska skrotas; du som ägare avgör själv om du vill lämna in bilen för skrotning. Bilskroten bedömer i så fall hur mycket de är beredda att betala för bilen. Ifall bilen är totalförstörd vid skrotning kan det hända att skroten inte vill betala något för bilen; sedan 2007 har vi inte heller någon statlig skrotningspremie som betalas ut vid skrotning. Många bilskrotar betalar dock en symbolisk summa även för totalkvaddade fordon. Under 2008 hade Tyskland en skrotningspremie för på motsvarande 32 000 kr. Det har diskuterats om man ska återinföra en premie för att skrota bilar även i Sverige.

Bilskrotar säljer begagnade delar

Bilskrotar tar hand om bilar på följande sätt:

  • Dränering av miljöfarliga vätskor
  • Isärplockning av delar – sortering av delar som kan återanvändas
  • Försäljning av begagnade bildelar över disk

Priset på begagnade bildelar (däck, avgassystem, motorer, fälgar osv.) är ofta förhandlingsbart på plats, vilket gör att ett köp på nätet inte alltid lönar sig. Du som letar efter bilskrotar i din lokala telefonkatalog bör vara medveten om att bilskrotar även kallas för bildemontering, enbart demontering eller skrotar. Bilskroten måste alltid vara godkänd av länsstyrelsen i respektive län. Efter att ha skrotat bilen meddelar bilskroten bilregistret att fordonet tagits ur trafik.