Blottar fallgroparna vid begagnatköp och erbjuder fakta om begbilar.

Billig sportbil - fakta och tips

Kvalitet kostar – även i sportbilssammanhang. Men för den som vill lägga sig någonstans i mitten erbjuder marknaden många billiga sportbilar. Men vänta dig inte för mycket – billiga sportbilar är i regel uppiffade standardbilar.

Många drömmer om en sportbil, men kan inte kosta på sig en ny Ferrari eller Porsche. Till och med en begagnad sportbil av dessa modeller kostar minst 100 000 kr – och kräver regelbundna reparationer. Finns det då några billiga sportbilar till budgetpris? Ja, det finns det. Särskilt för dig som kan tänka dig att satsa på begagnat. Du som vill ha en sportbil med targatak kan förslagsvis satsa på en japansk modell från sent 1990-tal – t.ex. Nissan 100NX eller Toyota Supra. Prioritera röda modeller för maximal sportkänsla. Att satsa på en billig, amerikansk sportbil är inte heller helt tokigt eftersom amerikanska motorer – till skillnad från de motorer som sitter i de flesta japanska och europeiska sportbilar av budgetvariant – har prestanda i Porscheklassen. Kvalitetskänslan är däremot betydligt sämre i amerikanare.

Billiga sportbilar från Europa

Trots vissa fördelar i kvalitet är en påtaglig nackdel med billiga sportbilar från Europa – t.ex. Audi TT och Fiat Barchetta – att motoralternativen knappast bjuder på samma sportbilskänsla som bilens yttre i övrigt signalerar. Bilarna är vanligtvis utrustade med standardmotorer – man har helt enkelt utrustat den billiga sportbilen med en motor ur märkets standardiserade motorsortiment. En van förare märker i regel om bilen är utrustad med en skräddarsydd motor eller består av ett hopplock. Du som väljer att köpa en billig sportbil får således det du betalar för; en något sportigare standardmodell som drar till sig blickar från omgivningen. Dock får du aldrig den pricksäkra och exakta körupplevelse som en dyrare sportbil erbjuder; då är istället varje detalj utarbetad för maximal körglädje och komfort.

Se även