Blottar fallgroparna vid begagnatköp och erbjuder fakta om begbilar.

Billiga bilar till salu - fakta och tips

Det finns traditionellt sett tre olika sätt att köpa billiga bilar. Billiga bilar finns till salu via bilhandlare, privatannons och som nybilar. Att köpa billiga bilar på auktion är inte att rekommendera.

Letar du efter billig bil? Börja i så fall med att fråga dig själv om bilen ska vara ny, begagnad eller i första hand se snygg ut. För dig som letar billig bil föreslår vi följande:

  • Köp bil i Danmark. Skatten på nya bilar är skyhög i Danmark, vilket gör att bilpriset – exklusive skatt – är tämligen lågt. Som svensk kan du köpa ny bil utan att betala skatt i Danmark – på så sätt sparar du flera tusenlappar. Danska bilar är lika välutrustade som svenska – att danska bilar skulle ha undermåligt värmesystem är bara en myt.
  • Köp utställningsexemplar eller utgående modeller. En etablerad bilmodell har under årens lopp blivit väl genomgången och har sällan de barnsjukdomar som en ny modell uppvisar i början.

Billiga begagnade bilar

Du som i första hand är intresserad av en billig, snygg bil kan köpa bilen på traditionellt sätt, via bilhandlare. Bilarna är polerade, tvättade och i vissa fall (dock inte alltid) genomgångna. Hos bilhandlare är priserna emellertid märkbart högre än hos privatpersoner – men bilarna har oftast en begagnatgaranti på tre månader. Denna kan inge en viss (falsk) trygghet.

Billiga bilar via privatannons

Att köpa billig bil via privatannons är ett risktagande utöver det vanliga; försäljaren är enligt lag skyldig att upplysa dig om fel på bilen, men vem kan garantera att han eller hon känner till dem (eller ens vill kännas vid dem)? Att köpa billig, begagnad bil via privatannons är således bra för den händige bilköpare, men mindre bra för den som vill ha trygghet i vardagen.

Se även